Passiflora
  • plant_Helenium detail.jpg

Nazomeren 16 september

Op zaterdag 16 september Nazomeren aan de Akkers 5 in Drachten

 

 

Nazomeren 16 september

De zomer loopt nu ten einde en op zaterdag 16 september gaat Passiflora uitbundig nazomeren met veel tuinliefhebbers. Het is het laatste openbare evenement van 2023.

Een mooi moment om de eigen tuin nog van fleurige accenten in de herfst te voorzien en om vast over de winter naar de komende lente te springen.  De werknemers van de zorgkwekerij verheugen zich nu al op zaterdag de zestiende september, want als altijd helpen zij bij de verkoop en willen zij de bezoekers graag tonen waar ze trots op zijn. Daarom ook worden er om 11.00 en 14.00 rondleidingen verzorgd. De tuinen liggen er mooi verzorgd bij, waardoor het fijn rondwandelen is op Passiflora.

 

De huisimker zal boeiend komen vertellen over het leven van de bijen. Er is een demonstratiekast om het bijenleven zichtbaar te maken en als de omstandigheden gunstig zijn kan men een kijkje nemen bij de bijenkasten van Passiflora.

Op 16 september is er voor iedere bezoeker een cadeautje waarmee we hopen te bereiken dat onze omgeving nog groener en rijker aan bloemen wordt.

Zowel voor het eetbare assortiment als de vaste planten hebben we speciale aanbiedingen gemaakt waarbij natuurlijk gekeken wordt welke planten goed met elkaar combineren.

De expositie van Kunstinnark is nog tot half oktober te zien in de Passiflora belevingstuin..

 

 

Boomkunstenaar

Speciaal voor het nazomeren hebben we boomkunstenaar Jelmer Zwaan gevraagd zijn kunsten te komen vertonen bij de kapschuur. Jelmer maakt prachtige beelden uit hout. Voor de belevingstuin van Passiflora zal hij wat extra ‘boombanken’ uit grote boomstammen maken zodat meer bezoekers zelfs zittend van de tuin kunnen genieten.

 

De planten

De tuinen van Passiflora zullen ook in de nazomer een bron van inspiratie zijn. In september laten de verschillende lagere of juist heel hoge grassen met hun pluimen zich van hun mooiste kant zien en naast ander moois, tooien vooral de asters zich in heerlijke kleuren. Door de zon beschenen wemelt het er dan van de bijen. Opvallend is ook de lichtgele zonnekroon (Silphium perefoliatum) die diep wortelt en daardoor niet snel verdroogt; een groep zonnekronen geeft in de late zomer heldere vrolijkheid aan de tuin. De kwekerij heeft meer planten die droogte verdragen. Er zijn eetbare planten en kruiden en ook voor mooie wilde planten heeft Passiflora ruimte gemaakt.

Zaden en zadenbibliotheek

Er is altijd een veelheid aan zaden te koop en steeds meer bezoekers leveren zaden in van de mooiste planten uit hun eigen tuin. De enthousiaste werknemers zijn alweer bezig met het verzamelen, sorteren en drogen ervan. Dit jaar bloeiden er op Passiflora voor het eerst de Leonotis Shrimpcocktailén het donkerrode Leeuwenbekje Antirrhinum Black Prince. We doen natuurlijk onze uiterste best deze beide ‘leeuwen’ te temmen en er zaden van te winnen.

 

Vrijwilligers en buren

Tijdens NL Doet, maar ook bij de weekend-sproeidiensten zien we een toename van vrijwilligers uit onze woonwijk Maartenswouden die zich belangeloos inzetten. Het helpt ons enorm en zorgt ervoor dat onze werknemers extra aandacht en ondersteuning krijgen.

 

Haardhout

De vraag naar openhaardhout is enorm waardoor een wachtlijst is ontstaan. Bescheiden hoeveelheden hout kunnen besteld worden door het contactformulier op onze website in te vullen.

Nieuw in de kas

In de kas zijn niet alleen de nieuwe bijenhotels te koop die door de werknemers van Passiflora werden gemaakt, maar ook leuke tuingerelateerde producten van andere dagbestedingslocaties.

 

 

 

 

 

Passiflora aan de Akkers 5 in Drachten is op 16 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Passiflora is onderdeel van Zorggroep Alliade

Voor meer info verwijzen we graag naar onze website Passiflora.Alliade.nl