Passiflora
 • plant_Helenium detail.jpg

Nl Doet 10 en 11 maart

De grootste groep vrijwilligers komt helpen op zaterdag 11 maart. Maar als de vrijdag 10 maart beter uitkomt, dan ook natuurlijk van harte welkom!

10 en 11 maart Nl Doet bij Passiflora van 9.00 tot 16.00 uur.

 

Met name op de zaterdag krijgen we weer een flinke groep vrijwilligers waaronder 10 mensen van de rotaryclub.  Onze eigen vrijwilligers en werknemers vraag ik hiermee ook om zich op te geven.

Bennie, Marc, Johannes, Janko, Patrick en Wiebren  komen zeker maar er zullen vast nog meer volgen, aan collega’s ook even de vraag te polsen wie er nog meer willen helpen.

Collega’s ook even gevraagd mee te denken welke klussen zijn blijven liggen en nodig uitgevoerd moeten worden.

Ook gevraagd om werkzaamheden in de kas omdat immers niet weten hoe de weersomstandigheden op die dag zijn.

In de ochtend ben ik sowieso samen met mijn collega Saapke aanwezig en die heeft verschillende binnen werkzaamheden in de Kas op haar verlanglijstje zoals:

 1. Het opruimen en schoonmaken van ons kantoor.
 2. Het schuren en lakken van onze verkoopbalie.
 3. Het repareren van het keukenblok in de theeschenkerij
 4. De vaste planten kisten waar nog geen pvc buisje in staat kan erin gemonteerd worden.
 5. De zadenbieb moet kan weer aangevuld worden.

 

 

Collega Andre heeft het verzoek voor

Buiten werkzaamheden rond de kapschuur

 

 1. Pallets sorteren achter kapschuur ( euro pallets verzamelen) en kijken welke pallets te slopen zijn door onze werknemers. Dit even testen met palletbreker, niet elke pallet heeft de juiste maat.
 2. Takkenril naast de kapschuur moet netjes gemaakt worden en er kunnen eventueel nieuwe palen geplaatst worden. Ook achter de bijentuin is een takkenril die eveneens netjes gemaakt moet worden en materiaal van onze eigen composthoop (betonnen groenafvalbak achter kapschuur) mag daarbij verwerkt worden, zodat er een echte wal ontstaat.
 3. Het hokje dat we van Elverdink hebben gekregen moet een goede plek krijgen en zal moeten worden opgeknapt, het zou al helpen als we kunnen inventariseren wat er aan gebeuren moet en wanneer iemand een goede inschatting kan maken of het uberhaupt de moeite waard is het hok een nieuwe bestemming te geven.
 4. Achter de kapschuur liggen de grote stammen van Essenhout, de boomkunstenaars ga ik vragen daar bankjes van te zagen voor zitplaatsen in onze tuinen. Ook dit project mag later uitgevoerd worden, bijvoorbeeld tijdens de Lentemarkt, maar ik heb het toch maar op de lijst gezet zodat ik boomkunstenaars kan vragen of ze iets voor ons kunnen betekenen.
 5. Het pad naar de kapschuur krijgt toch weer wat kuilen, deze kunnen weer gevuld worden.

 

In de belevingstuin is natuurlijk ook veel werk.

 

 1. De 3 plekjes waar we graag de boomstambanken willen hebben zijn 2 jaar geleden al bestraat, maar de 50 x 50 tegels moeten er weer even uit zodat we er wat antiworteldoek onder kunnen leggen, dit scheelt enorm in onderhoud.
 2. De plek waar we de eetbare gewassen willen gaan planten moet goed doorgevorkt worden zodat we met een schone lei kunnen beginnen.
 3. De bessen moeten nog gesnoeid worden, dit is een klusje voor een vakman, die zich misschien nog gaat aanmelden, ook de mispels die bijna bezweken zijn door de gweldige oogst moeten gesnoeid worden.

 

Voor en rond de kas zijn veel werkzaamheden

 

 1. De rozenperken met rozen moeten drastisch gesnoeid worden, kan echt heel kort op 2 ogen teruggezet worden, het snoeisel zorgvuldig opruimen, het liefst in een takkenril waar geen kruiwagens in de buurt komen.
 2. Het hoekje vlak voor de kas moet ook weer netjes gemaakt worden, er liggen stapeltjes boomstammen, maar het antiworteldoek kan wel weer wat netter neergelegd worden en hier en daar vastgezet
 3. Ook aan de kant van het bruggetje naast de kas moet even gekeken worden of het antiworteldoek nog goed ligt en alles een beetje gefatsoeneerd kan worden.
 4. Ook naast de kas aan de kant van de belevingstuin moeten onder de tafels even gecontroleerd worden of alles nog netjes is en onkruidvrij gemaakt worden.
 5. De haag buiten het hek moet korter gemaakt worden, tot de bovenste zwarte draad, het laatste stukje bij “de betonnen bunker”, moet er een nieuwe draad worden gemonteerd en gespannen.

 

 

Op de kwekerij zijn eveneens werkzaamheden

 

 1. Catharinus gaat in de paadjes de stukjes opvullen met strookjes beton die hij slijpt van oude 30 x 30 tegels, zodat je fatsoenlijk over de paadjes kan lopen.
 2. De vakken met planten staan op alfabet, maar in de vakken zou het ook mooi zijn dat dezelfde planten van 1 soort ook echt bij elkaar staan.
 3. Alle vakjes moeten eerst schoon er ligt nog veel blad en zelfs nog wilgentakken die opgeruimd moeten worden.
 4. Onder de schaduwhal zouden we ook de tafels even aan de kant moeten zetten, zodat we het doek goed kunnen reinigen en wellicht op sommige plekjes nieuw doek neerleggen.
 5. De hydrofoor kan weer aangesloten worden en op het veld moeten de kranen en de sproeiers gecontroleerd worden.
 6. De etiketten moeten weer bij de planten gezocht worden.
 7. De houten bordjes waar de letters van het alfabet op geschilderd staan moeten ook nagekeken worden en zo mogelijk vernieuwd worden.