Passiflora
  • plant_Helenium detail.jpg

Wesley staat met Passiflora in jubileumnummer Groei en Bloei

Op 1 juli verscheen het jubileumnummer van het blad Groei en Bloei. Hierin stond een artikel over Passiflora waarin Wesley vertelt hoe trots hij op zijn werk is. We hebben toestemming gekregen om hier de tekst en foto met u te delen. Onderaan kunt u ook de PDF downloaden van het volledige artikel.

Wat doen mensen in de tuin? Wesley Hellinga en Tijs Venema zijn aan het werk op kwekerij Passiflora in Drachten.

 

Ze hebben er plezier in. Wesley en zijn begeleider Tijs verzamelen planten voor een klant. Ze zijn in het verkoopdeel van Passiflora. De kwekerij, ruim een hectare groot, met voorbeeldtuinen, een kassencomplex en theetuin is een groene oase in een woonwijk in Drachten. De planten worden gekweekt en verkocht door cliënten van Talant, mensen met een verstandelijke beperking. Tijs: “Hier kunnen ze op hun eigen niveau en in hun eigen tempo aan de slag”.

Wesley, die om de hoek woont, werkt al vijf jaar op de kwekerij. “Hij is heel enthousiast, een harde werker en ook nog eens klantgericht”, aldus Tijs. In de kas heeft hij een werktafel met uitzicht op een van de tuinen. Maar Wesley is vaker tussen de planten te vinden. “Er ontgaat hem weinig. Hij ziet het meestal eerder dan ik als de planten water nodig hebben”, vertelt Tijs. Met zijn roelstoel manoeuvreert Wesley met gemak over de kwekerij. Communiceren doet hij deels door middel van een spraakcomputer. Zijn lievelingsplanten, Phlomis en Monarda, wijst hij aan. En op de vraag of hij zijn werk leuk vindt, laat hij via de computer weten: “Ik houd van bloemen” en “Mijn werk is mijn hobby”. Dat laatste geldt overigens ook wel voor Tijs, zo legt hij uit: “Ik ben vergroeid met groen. Na de tuinbouwschool in Frederiksoord ben ik op een gegeven moment toevallig in de zorg terecht gekomen. Dat ik die twee dingen hier kan combineren is prachtig. En dan leveren we ook nog eens mooie producten waar we met z’n allen heel trots op kunnen zijn.” Dat zijn niet alleen planten. De huisimkers zorgen voor honing, die verkocht wordt door de cliënten. En in de kapschuur wordt haardhout verwerkt. Sinds kort worden er ook boomstamtafeltjes gemaakt op de kwekerij. Dat zijn houten schijven die geschuurd en gelakt worden. Vervolgens gaan er ijzeren pootjes onder en heb je een klein tafeltje. Een idee dat in de rustige covid-periode ontstond en nog steeds een succes is.

Tijs: “Iedere cliënt heeft eigen vaardigheden. De een heeft graag contact met klanten, terwijl de ander het liefst met zijn handen bezig is. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die graag plantjes verpot. Het zijn er niet veel op een dag, maar het is mooi om te zien hoe precies hij dat doet, zelfs bij de kleinste plantjes.” En dat doet de cliënten goed, zo’n invulling van de dag, merken Tijs en de andere begeleiders iedere dag weer. “Bij Wesley zie je dat ook heel duidelijk. Die is ontzettend trots als klanten met tassen vol planten naar huis gaan. Dan maakt hij vaak het gebaar met zijn vingers dat betekent ‘geld in het laatje’. Dat zou nergens kunnen, maar hier wel.” Wesley laat het nog maar eens horen via de computer: “Mijn werk is mijn hobby.”